Soorten zuur
Er zijn twee soorten zuur die schadelijk kunnen zijn voor je gebit. Suikers veranderen in zuur door bacteriën in je mond, wat kan leiden tot gaatjes. Voedingszuren, zoals fruitzuur, veroorzaken tanderosie. Soms proef je het zuur niet, zoals bij limonade, vanwege de suiker die de zure smaak maskeert. Maar bij appelciderazijn en citroensap proef je het wel.De zure werking van suiker
Suikers in limonades zijn begrijpelijk, maar ook fruitsappen bevatten veel suikers. Een glas versgeperst sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld veel suiker omdat het sap van meerdere sinaasappels afkomstig is, terwijl de meeste mensen slechts één sinaasappel per keer eten. Het drinken van suikerhoudende dranken resulteert in een snelle opname van suiker in de bloedbaan, wat leidt tot een suikerpiek in het lichaam. Grotere hoeveelheden suiker worden opgenomen als je een groot glas drinkt in plaats van een sinaasappel te eten, wat de piek nog verder verhoogt. Het eten van een sinaasappel is beter, omdat het kauwproces bijdraagt aan de reiniging van het gebit door speeksel en het risico op gaatjes vermindert. Bovendien krijg je met een sinaasappel ook alle gezonde vezels binnen. Als je toch kiest voor sinaasappelsap, beperk dit dan tot het sap van één geperste sinaasappel.Appelciderazijn voor je gezondheid
De populariteit van een 'zure start van de dag', met appelciderazijn en/of citroensap verdund met water, neemt toe en staat bekend om verschillende gezondheidsvoordelen. Hoewel we daar nu niet verder op ingaan, vinden we het geweldig dat mensen bewust bezig zijn met hun gezondheid. Houd er echter rekening mee dat deze gezonde gewoonte schadelijk kan zijn voor je gebit.Wat kun je doen om je gebit te beschermen?
Alle zure dranken en voedingsmiddelen, inclusief appelciderazijn en citroensap, kunnen het tandglazuur aantasten. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat zuuraanvallen worden geminimaliseerd en zo kort mogelijk duren. Vermijd frisdranken en kies voor een alternatief. Spoel altijd met water (of melk) na het consumeren van zure dranken of voedingsmiddelen om het zuur te neutraliseren. Poets je tanden ongeveer een uur na het drinken van zure dranken, omdat eerder poetsen het glazuur kan beschadigen. Het drinken van zure dranken met een rietje, waarbij je het rietje ver achter in je mond houdt, kan het tandglazuur beschermen. Echter, dit kan ervoor zorgen dat je de smaak van het drankje niet optimaal ervaart, wat vaak de reden is om een drankje te consumeren. Naspoelen met water na het consumeren van zure dranken moet een goede gewoonte worden.Tip: Kies voor water of (afgekoelde) groene of zwarte thee om je dorst te lessen. Wil je meer lezen over suiker en de effecten ervan op je gezondheid? Bekijk deze interessante blogs en externe artikelen: